b_400_225_16777215_0___images_stories_epikaira_astynomia.jpgMε την επισημότητα που ταιριάζει στην περίσταση και βοηθούντος του καλού καιρού λαμβάνουν χώρα στα Γιάννενα, το ιστορικό Καλπάκι αλλά και σ’ όλη την Ήπειρο οι επετειακές εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου καθώς συμπληρώνονται φέτος 73 χρόνια από την ένδοξη εκείνη περίοδο. Το «παρών» σ’ αυτές δίνουν και εκατοντάδες επισκέπτες που έχουν έρθει στην περιοχή μας με αφορμή το εορταστικό τριήμερο.
Οι εκδηλώσεις, που ξεκίνησαν το Σάββατο στο Χάνι Δελβινάκι και συνεχίστηκαν χθες στο Καλπάκι, μέσα σε κλίμα συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας, κορυφώνονται σήμερα με την καθιερωμένη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση στην Κεντρική Πλατεία Ιωαννίνων (ώρα 11:30 π.μ.), παρουσία του...
Ηπειρώτη Υφυπουργού Υγείας Αντώνη Μπέζα ως εκπροσώπου της Κυβέρνησης.
Παρελάσεις θα γίνουν σήμερα και στις υπόλοιπες τρεις μεγάλες πόλεις της Ηπείρου (Άρτα, Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα).

Στο ακριτικό Δελβινάκι
.
Στην ακριτική περιοχή του Πωγωνίου γράφτηκαν ορισμένες από τις πιο ένδοξες σελίδες της ιστορίας του Έπους του ’40. Από εκεί λοιπόν και συγκεκριμένα από το Χάνι Δελβινάκι ξεκίνησαν όπως κάθε χρόνο οι φετινές επίσημες επετειακές εκδηλώσεις.
Προχθές το απόγευμα τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο της περιοχής και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων. Στη συνέχεια έγινε εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Δελβινακίου την οποία χαιρέτησαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης και ο Δήμαρχος  Πωγωνίου Κώστας Καψάλης.
O κ. Καχριμάνης τόνισε με έμφαση πως «οι αγώνες της φυλής μας ήταν επιτυχημένοι όταν όλοι μας αγωνιζόμασταν για ένα σκοπό και ο σκοπός αυτός δεν ήταν άλλος από την πατρίδα. Οι θυσίες των ηρώων του ‘40 μας προστάζουν να ομονοήσουμε και σήμερα, γιατί ξεχάσαμε τις αξίες μας». Ο κ. Καψάλης σημείωσε πως «η εθνική ενότητα και ομοψυχία πάντοτε δικαιώνεται, όπως δικαιώνονται και οι αγώνες που συνοδεύονται από δίκιο και πείσμα».
Για τα ιστορικά γεγονότα του 1940 – 41 και για τη σημασία τους μίλησε ο φιλόλογος – συγγραφέας, τακτικός συνεργάτης του «Π.Λ.» Νίκος Υφαντής, ο οποίος τόνισε πως «ο αγώνας του 1940 είναι ορόσημο για τον ελληνικό λαό, που τότε βάδισε στη θυσία με τάξη, ομόνοια, σύνεση και τελικά μεγαλούργησε»!

Τελετή στο Μαυσωλείο
Χθες, παραμονή της Επετείου του ΟΧΙ, σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε το πρωί στο Στρατιωτικό Μαυσωλείο Ιωαννίνων, το οποίο  βρίσκεται εντός του Κοιμητηρίου του Αγίου Νικολάου Κοπάνων, Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων Αξιωματικών και Οπλιτών, στην περιοχή της Ηπείρου κατά το Έπος του 1940. Στην τελετή παρέστη ο βουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Τασούλας, εκπρόσωποι Στρατιωτικών Αρχών και Σωμάτων Ασφαλείας και αρκετοί πολίτες. Στεφάνια στο Μνημείο κατέθεσαν ο Διοικητής της 8ης Μεραρχίας Ταξίαρχος Σπύρος Γκίζας και η Πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού Ιωαννίνων Μάρθα Παπαδοπούλου.

Εκδηλώσεις στο Καλπάκιb_400_225_16777215_0___images_stories_politismos_kalpakia.jpg
Πολλούς επισκέπτες δέχθηκε το περασμένο διήμερο το ιστορικό Καλπάκι, το οποίο ήταν σημαιοστολισμένο με αφορμή την Επέτειο του ΟΧΙ, ενώ την τιμητική του είχε και το Πολεμικό Μουσείο Καλπακίου, το οποίο διαθέτει σημαντικά εκθέματα του Πολέμου του ‘40 – 41.  Χθες το απόγευμα τελέστηκε  στο μνημείο του μαχητή επιμνημόσυνη δέηση, έγινε προσκλητήριο νεκρών και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.
Τους επισκέπτες καλωσόρισε ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κ. Καψάλης, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης.
Ακολούθησε η άκρως εντυπωσιακή αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου, την οποία παρακολούθησαν οι επίσημοι αλλά και πλήθος κόσμου, μεταξύ των οποίων πάρα πολλοί επισκέπτες. Οι χθεσινές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με συναυλία στο Κλειστό Γυμναστήριο Καλπακίου, όπου η υψίφωνος Άννα Παπαδοπούλου και η ορχήστρα της 8ης Μεραρχίας παρουσίασαν το επίκαιρο έργο του Οδυσσέα Ελύτη «Άξιον Εστί».

Το πρόγραμμα σήμερα
Το εορταστικό πρόγραμμα σήμερα ξεκίνησε στις 7:30 π.μ. με κωδωνοκρουσίες εκκλησιών και τη Φιλαρμονική του Δήμου που μαζί με την Στρατιωτική Μουσική θα παιανίσουν εμβατήρια στους δρόμους των Ιωαννίνων.
Στις 10 π.μ. τελέστη επίσημη δοξολογία στη Μητρόπολη του Αγίου Αθανασίου και μετά από αυτήν θα μιλήσει ο Διευθυντής του Δημοτ. Σχολείου Κατσικά Αναστάσιος Κοσίνας. Στις 10:45 π.μ. θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Μπιζανομάχων και ακολουθεί η παρέλαση.
Για την διεξαγωγή της θα ισχύσει απαγόρευση της στάθμευσης και κυκλοφορίας οχημάτων στις Πλατείες Πύρρου και Α. Παπανδρέου και τους γύρω δρόμους.

Αποκαλυπτήρια προτομής
Στο μεταξύ, τον Κύπριο ήρωα Μιχαήλ Στιβαρό ο οποίος έπεσε ηρωικά στις μάχες του Μπιζανίου, τον Δεκέμβριο του 1912, για την απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων, θα τιμήσει ο Δήμος Ιωαννιτών με τα αποκαλυπτήρια προτομής του σήμερα, ώρα 1:30 μ.μ. στο παραλίμνιο Πάρκο Κατσάρη (περιοχή Σκάλας).
Η προτομή βρίσκεται δίπλα στην προτομή ενός άλλου Κύπριου ήρωα, του Δημάρχου Λεμεσού Χριστόδουλου Σώζου που έδωσε τη ζωή του για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων.