Την ώρα που άλλοι στην ηλικία τους «βγαίνουν» για διασκέδαση, εκείνοι, κουρασμένοι από τη δουλειά, ξεκινούν για το σχολείο.


Στις 6.15 το βράδυ ανοίγουν οι πόρτες και μαθητές σήμερα από 14 μέχρι 60 ετών (!) εμφανίζονται στο Νυκτερινό Γυμνάσιο της οδού Μιχαήλ Αγγέλου 55, στο κτίριο όπου στεγάζεται και το 4ο Γυμνάσιο.

Στη Μέση Εκπαίδευση

Το πρωί σύμφωνα με την εφημερίδα Πρωινός Λόγος είναι ελαιοχρωματιστές, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, κομμώτριες, εργάτες σε βιοτεχνίες, κτηνοτρόφοι! Είναι αυτοί που αποφάσισαν ετεροχρονισμένα και κατόπιν ωρίμου σκέψεως να συνεχίσουν τη μέση εκπαίδευση.

Πολλοί μαθητές, όπως μας είπαν καθηγητές τους, συνεχίζουν στο Λύκειο, γιατί λειτουργεί και Εσπερινό. Άλλοι φοιτούν στις σχολές του ΟΑΕΔ και κάποιοι, που έχουν ιδιαίτερη έφεση στη μάθηση, εισάγονται στις Ανώτερες Σχολές, ακόμη και στο πανεπιστήμιο. Και προσθέτουν:...«Όλοι τους –με κάποια βέβαια εξαίρεση- παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα μαθήματά τους και θέλουν να πάρουν το απολυτήριο του Γυμνασίου, που στη σημερινή εποχή είναι απολύτως απαραίτητο».

Παίρνουν απολυτήρια

Πόσοι το επιτυγχάνουν; Ποσοστό 80% περίπου, όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία του Γυμνασίου. Και χωρίς βέβαια την κατ’ οίκον… ιδιαίτερη φροντίδα κάποιων καθηγητών, με το αζημίωτο!..

Ο Διευθυντής

Στις αίθουσες διδασκαλίας δεν έχουν εδώ θέση οι γνωστές «σκανδαλιές» και οι «κοπάνες», λέει ο Διευθυντής του Γυμνασίου κ. Βασίλης Φούκης, προσθέτοντας ότι οι μαθητές παρακολουθούν τα μαθήματα με… θρησκευτική ευλάβεια!

Πώς συμβαίνει μαθητές με… μωσαϊκό επαγγελμάτων και ηλικιών να έχουν συμπεριφορά σπουδαστών… Ιερατικής Σχολής;

Αναμφισβήτητα οφείλεται στην προσωπικότητα και στην εκπαιδευτική συγκρότηση των καθηγητών.

Είναι φανερό ότι όλοι τους –με πρώτο τον Διευθυντή- έχουν σε αυξημένο βαθμό τα απαραίτητα -για το δύσκολο, πράγματι, έργο που εκτελούν- διοικητικά και εκπαιδευτικά προσόντα.

Σημαντικό έργο

Πολλές εκατοντάδες μαθητές έχουν φοιτήσει τα τελευταία δέκα χρόνια στο Εσπερινό Γυμνάσιο.

«Είναι λαθεμένη η αντίληψη που έχουν πολλοί πως το Εσπερινό Γυμνάσιο είναι εκπαιδευτικό Ίδρυμα δεύτερης κατηγορίας», τονίζει στον «Π.Λ.» ο κ. Φούκης (σπούδασε σε Γερμανικό Πανεπιστήμιο», υπογραμμίζοντας ότι «το έργο που γίνεται είναι σημαντικό και τα αποτελέσματα εμφανή, μολονότι οι εν γένει συνθήκες είναι ιδιαίτερα δυσχερείς».

Μαθήτρια ετών… 60!

Στην παρούσα σχολική χρονιά, μέχρι τώρα, έχουν εγγραφεί 26 μόνο μαθητές, μεταξύ των οποίων μια μαθήτρια… 60 ετών και ένας μαθητής από το Πακιστάν! Την περασμένη χρονιά μαθητής από το Πακιστάν αρίστευσε!

Άλλοτε οι μαθητές ήταν πολλαπλάσιοι. Όπως φαίνεται και εδώ «κτύπησε» η οικονομική κρίση! Τα προβλήματα μετακίνησης των μαθητών, οι οποίοι εργάζονται εκτός των Ιωαννίνων, είναι σοβαρά και υπαρκτά. Θα αντιμετωπιστούν από την αρμόδια υπηρεσία; Οι εκπαιδευτικοί του Εσπερινού γυμνασίου αναμένουν θετικό αποτέλεσμα.
http://www.ipeirotika.gr/